Sociaal Vasse – Sociaal Twente

Pilot Sociaal Vasse 2017, publicatie in ‘Op en Rond de Essen 2017’

Ondernemers uit Vasse dragen in 2017 ‘in natura’ bij aan een korte vakantie voor mensen, die door omstandigheden niet voldoende geld hebben om zoiets te kunnen betalen onder de naam Sociaal Vasse.

Om de pilot te kunnen draaien, heeft initiatiefneemster Daphne Voorhuis enkele ondernemers benaderd voor het project. Als het een succes wordt, is het idee om de komende jaren meer mensen en gezinnen te laten ontspannen in Vasse en omgeving.

Stroomversnelling
Voorhuis, zelfstandig ondernemer (Voorhuis SMD), liep al enige tijd met het idee van Sociaal Vasse. “Het feit dat één van mijn cliënten zijn gespaarde vakantiegeld onverwachts moest uitgeven aan de uitvaartkosten van een familielid, bracht het idee van ‘Sociaal Vasse’ in een stroomversnelling. Ik heb het idee uitgewerkt in een kort projectplan en dit besproken in onze ‘denktankclub’, een groep van ondernemende dames die mensen uit Vasse en omgeving ondersteunt en adviseert bij het opstarten van hun onderneming.” Daarna ging het heel snel.

Sociaal gezicht
De omgeving van Vasse, Mander en Hezingen is een prachtig, natuurrijk gebied met diverse wandel- en fietsmogelijkheden, een gezellige toeristische trekpleister met veel bedrijven in de horeca en het toerisme. Zeer zeker geschikt voor een inspirerende vakantie. “De eerste vakantie was zo geregeld. De voor deze pilot benaderde ondernemers in het dorp zeiden volmondig ‘ja’”, aldus Voorhuis. “Wát een prachtig dorp, met ondernemers met een sociaal gezicht! Dit mag zeker genoemd worden. Menigeen reageerde met ‘het is een kleinigheid waar we een gezin een heel groot plezier mee kunnen doen, dus natuurlijk doen we mee!’”

Pilot met 1 gezin
“Dit jaar start de pilot met 1 gezin. Om de anonimiteit van de vakantiegangers zoveel mogelijk te waarborgen wordt voornamelijk met cadeaubonnen gewerkt.” De deelnemende bedrijven: SVR Camping ‘Erve Snieder’ in Mander stelt een kampeerplek beschikbaar, fietsverhuurbedrijf Westerhof zet 2 fietsen klaar, Plus Droste draagt zorg voor een welkomstpakket en bakkerij De Bosbakker verzorgt dagelijks verse broodjes. Café-restaurant Bolscher, Gasterij de Bakker en Tante Sien doneren een dinerbon en wellnessboerderij De Kroesweffer een tegoedbon voor een gezichtsbehandeling voor de moeder/verzorgster. Voorhuis enthousiast: “Nu nog een ijsco- en zwembadbon en de vakantie kan beginnen!”

Volgend jaar meer?
Als de pilot een succes is, wenst Voorhuis met Sociaal Vasse volgend jaar 2 of 3 kwetsbare gezinnen blij te kunnen maken. Het eerste gezin komt uit haar eigen zorgnetwerk, maar toekomstige aanvragen kunnen te zijner tijd ook door andere zorgprofessionals worden ingediend (o.a. door leden van Coöperatie Zorgondernemers Twente of door WMO-consulenten van de 14 Twentse gemeenten).

Evaluatie Pilot Sociaal Vasse 2017
De pilot Vasse 2017 was een groot succes, het gastgezin was zeer tevreden en ook vanuit de inwoners en de politiek kwamen positieve reacties. Bij deze willen we alle ondernemers, particulieren en verenigingen, mede namens het gastgezin, heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage, klein en groot, aan deze fantastische vakantieweek in Vasse!
Met als gezamenlijk motto: kleine moeite, groot plezier.

Sociaal Vasse goes Twente!

In samenwerking met Coöperatie Zorgondernemers Twente konden we in 2018 4 en in 2019 5 Twentse gezinnen blij maken met een welverdiende, vrijwel geheel verzorgde, vakantie op verschillende locaties in Twente, dankzij de geweldige bijdrages van diverse ondernemers en inwoners. De vakanties vonden plaats in Oldenzaal, Rossum, Almelo, Haaksbergen en Vasse/Tubbergen.
Vanaf 2020 hebben we een nieuwe locatie, Borne/Hertme, met het Kulturhus Borne als zijnde locatiebeheerder. Super! En, vanaf 2022, een nieuwe locatiebeheerder voor de locatie Delden, top! De locatiebeheerders regelen de vakantieplek aldaar en dragen zorg voor een goed gevulde vakantiemap met diverse (cadeau)bonnen.

Stichting Sociaal Twente

In 2019 is Stichting Sociaal Twente opgericht, inclusief een eigen website: www.sociaaltwente.nl
Voor goede ideeën, informatie en/of giften, u bent van harte welkom!

Corona

Vanwege alle Corona perikelen hebben wij besloten de vakanties 2020 en 2021 over te slaan. Wij vonden het als Stichting Sociaal Twente ongepast een beroep te doen op de gulle giften van onze lokale (horeca) ondernemers. Zij moesten immers zelf alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. Wel heeft Sociaal Twente in 2020 en 2021, als alternatief en dankzij enkele mooie financiële donaties, de geselecteerde vakantiegezinnen blij kunnen maken met een geldbedrag waarmee zij als gezin iets leuks konden aanschaffen.

In 2022 hebben we 7 Twentse gezinnen, en in 2023 10 gezinnen, een welverdiende vakantie kunnen aanbieden op diverse locaties in Twente.

Jaarlijks worden er diverse evenementen georganiseerd, waarbij de opbrengst geheel ten goede komt aan de overnachtingskosten van de vakantiegezinnen. Zo is er in september / oktober onze jaarlijkse Pura Vida Live, een kleinschalig muziekevenement in Vasse. En, eind december organiseren we een gezellige pubquiz. Voor verdere informatie, houd fb pagina “Sociaal Twente” in de gaten!

We willen bij deze alle donateurs (ondernemers en inwoners) én de locatiebeheerders van Stichting Sociaal Twente hartelijk bedanken voor hun geweldige bijdrage en inzet om dit alles jaarlijks mogelijk te kunnen maken!