Sociaal Vasse – Sociaal Twente

Pilot Sociaal Vasse 2017, publicatie in ‘Op en Rond de Essen 2017’ en op invasse.nl

Ondernemers uit Vasse dragen in 2017 ‘in natura’ bij aan een korte vakantie voor mensen, die door omstandigheden niet voldoende geld hebben om zoiets te kunnen betalen onder de naam Sociaal Vasse.

Om de pilot te kunnen draaien, heeft initiatiefneemster Daphne Voorhuis enkele ondernemers benaderd voor het project. Als het een succes wordt, is het idee om de komende jaren meer mensen en gezinnen te laten ontspannen in Vasse en omgeving.

Stroomversnelling
Voorhuis, zelfstandig ondernemer (Voorhuis SMD) en bestuurslid bij Zorgondernemers Twente, liep al enige tijd met het idee van Sociaal Vasse. “Het feit dat één van mijn cliënten zijn gespaarde vakantiegeld onverwachts moest uitgeven aan de uitvaartkosten van een familielid, bracht het idee van Sociaal Vasse’ in een stroomversnelling. Ik heb het idee uitgewerkt in een kort projectplan en dit besproken in onze ‘denktankclub’, een groep van ondernemende dames die mensen uit Vasse en omgeving ondersteunt en adviseert bij het opstarten van hun onderneming.” Daarna ging het heel snel.

Sociaal gezicht
De omgeving van Vasse, Mander en Hezingen is een prachtig, natuurrijk gebied met diverse wandel- en fietsmogelijkheden, een gezellige toeristische trekpleister met veel bedrijven in de horeca en het toerisme. Zeer zeker geschikt voor een inspirerende vakantie. “De eerste vakantie was zo geregeld. De voor deze pilot benaderde ondernemers in het dorp zeiden volmondig ‘ja’”, aldus Voorhuis. “Wát een prachtig dorp, met ondernemers met een sociaal gezicht! Dit mag zeker genoemd worden. Menigeen reageerde met ‘het is een kleinigheid waar we een gezin een heel groot plezier mee kunnen doen, dus natuurlijk doen we mee!’”

Pilot met 1 gezin
“Dit jaar start de pilot met 1 gezin. Om de anonimiteit van de vakantiegangers zoveel mogelijk te waarborgen wordt voornamelijk met cadeaubonnen gewerkt.” De deelnemende bedrijven: SVR Camping ‘Erve Snieder’ in Mander stelt een kampeerplek beschikbaar, fietsverhuurbedrijf Westerhof zet 2 fietsen klaar, Plus Droste draagt zorg voor een welkomstpakket en bakkerij De Bosbakker verzorgt dagelijks verse broodjes. Café-restaurant Bolscher, Gasterij de Bakker en Tante Sien doneren een dinerbon en wellnessboerderij De Kroesweffer een tegoedbon voor een gezichtsbehandeling voor de moeder/verzorgster. Voorhuis enthousiast: “Nu nog een ijsco- en zwembadbon en de vakantie kan beginnen!”

Volgend jaar meer?
Als de pilot een succes is, wenst Voorhuis met Sociaal Vasse volgend jaar 2 of 3 gezinnen blij te kunnen maken. Het eerste gezin komt uit haar eigen zorgnetwerk, maar toekomstige aanvragen kunnen te zijner tijd ook door andere zorgprofessionals worden ingediend (o.a. door collegaleden van Coöperatie Zorgondernemers Twente of door WMO-consulenten van de 14 Twentse gemeenten).

Ondernemers in Vasse en omgeving die een steentje willen bijdragen aan project Sociaal Vasse kunnen dit bij Voorhuis melden: daphnevoorhuis@zorgondernemers-twente.nl. Informatie over dit project is binnenkort ook te vinden op het nieuwe digitale platform www.invasse.nl.

Evaluatie Pilot Sociaal Vasse 2017

De pilot Vasse was zomer 2017 een groot succes, het gastgezin was zeer tevreden en ook vanuit de inwoners kwamen veel positieve reacties. Bij deze willen we alle ondernemers, particulieren en verenigingen, mede namens het gastgezin, heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage, klein en groot, aan deze fantastische vakantieweek in Vasse! Met als gezamenlijk motto: kleine moeite, groot plezier.
Volgend jaar willen we dit graag, vanuit Vasse en in samenwerking met Coöperatie Zorgondernemers Twente, voor 4 kwetsbare gezinnen mogelijk maken, op 4 verschillende locaties in Twente. De gezinnen kunnen te zijner tijd worden aangemeld door leden van Coöperatie Zorgondernemers Twente en door WMO consulenten van de 14 Twentse gemeenten. Houd de facebook pagina ‘Sociaal Twente’ in de gaten om op de hoogte te blijven! Voor verdere informatie kunt u ook contact opnemen met Daphne Voorhuis, per email: daphnevoorhuis@zorgondernemers-twente.nl.

Kortom: Sociaal Vasse goes Twente!

In samenwerking met Coöperatie Zorgondernemers Twente kunnen we in 2018 4 of 5 gezinnen blij maken met een welverdiende vakantie op verschillende locaties in Twente, dankzij de bijdrage van enkele ondernemers die inmiddels een plekje beschikbaar hebben gesteld. De vakanties zullen plaatsvinden in Oldenzaal, Rossum, Almelo en Vasse. Nu de giften (enkele activiteiten, ijscobonnen, zwembadkaartjes, lunch-/ dinerbonnen) nog verder regelen. We hebben inmiddels al enkele prachtige aanbiedingen ontvangen. Deze worden op onze facebook pagina ‘Sociaal Twente’ vermeld.

Voor goede ideeën en/of giften (in natura), van harte welkom!